• 14
  • 13
  • 2
  • 10

2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban

 

2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban

A koronavírus lipid burokkal rendelkező, egyszálú RNS vírusok. Embert és számos állatfajta képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és emlősöket, mint például tevéket, macskákat, denevéreket. A koronavírusok képesek állatról emberre terjedni. A koronavírus fertőzések okozta megbetegedések változó súlyosságúak lehetnek, a hétköznapi náthától a súlyos felső légúti tüneteket okoz.

 A terjedés módja: az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

Lappangási idő: a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (2-12 nap)

Fontosabb tünetek: a megbetegedés lázzal, köhögéssel, nehézlégzéssel, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérésekkel jár. A megbetegedés manifesztálódhat enyhe, közepes és súlyos tünetekkel, ideértve a tüdőgyulladást, az akut légúti distressz szindrómát a szepszist és szeptikus sokkot, többszervi elégtelenséget. A megbetegedések 80%-a enyhe formában jelentkezik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddigi adatai szerint a halálozási arány nem éri el a 2%-ot. 

who-a-fertotlenito-kezmosas-menete.pdf

 

Teendők a beteggel: 

koronavirus_eljarasrend_alapellatas_dolgozoinak_0307.pdf

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!