• 14
  • 13
  • 2
  • 10

Magunkról

Régi idők meséit suttogják az erdők

Mogyoróskát körbelengi a magyar történelem. Már az 1222-es Aranybulla ezt írja: „Továbbá, sót az országnak közepette ne tartsanak, hanem csak Szabolcson és Regéczen és a végekben.” A Mogyoróska fölött emelkedő Regéc várában II. RÁKÓCZI FERENC gyermekéveiben itt fejlesztette korának alapvető képességeit: a kis fejedelem latin leckéket kapott, vívni és lovagolni tanult. 1685. májusában írja CSATÓ ANDRÁS Regéczből: „Kisurunk ő nagysága igen nagy s friss jóegészségben vagyon s jól is tanul.”

Mogyoróska természeti környezete is rendkívül értékgazdag. A település környéke bővelkedik tisztavizű forrásokban, mintegy 11 forrás létezése ismeretes. Ezek egyike a Bonyi-kút, amelyet a vadkörtékkel, vadalmákkal díszített Három-hegyi legelő fog körbe. A legelő övezte bükkösök szegélyében a tavaszi szél a farkasboroszlán rózsaszín szirmait lengeti, míg az októberi napsütés a somok és a galagonyák terméseit érleli.

Mogyoróska lakói mindig szorosan kötődtek és kötődnek mai is a környék természeti erőforrásaihoz. Több évszázad óta az erdő és annak haszonvételei jelentik a megélhetés alapjait. A faanyag, az abból készült használati tárgyak, az erdei gyümölcsök, gombák mind-mind szerves részei az itt élő emberek mindennapjainak.

A fenti ráhangolódás után üdvözöljük Mogyoróska község honlapján, tegyen egy virtuális sétát nálunk! Mogyoróska az erdő közeli nyugalom szigete, fedezzük fel értékeit!

HEGEDŰS ZOLTÁN

Polgármester

Kapcsolat

3893 Mogyoróska Fő út 58.

Tel: 46/387-531 

mogyoroska.onkormanyzat@gmail.com

Megosztás

Aktuális

TÁJÉKOZTATÁS !

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Rally Hungary …

FELHÍVÁSt

Telkibánya, Kéked, Pányok, Fony, Hejce, Regéc, …

FELHÍVÁS!

Az ingatlanok előtti közterületi zöldsáv gondozási …