KÜLTERÜLETI HELYI KÖZUTAK

 

KÜLTERÜLETI HELYI KÖZUTAK FEJLESZTÉSE, ÖNKORMÁNYZATI UTAK KEZELÉSÉHEZ, ÁLLAPOTJAVÍTÁSÁHOZ, KARBANTARTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ERŐ- ÉS MUNKAGÉPEK BESZERZÉSE

Kedvezményezett neve: Mogyoróska Község Önkormányzata

Projekt címe: „Mogyoróska településen külterületi helyi közutak fejlesztése, az utak karbantartásához szükséges erő - és munkagépek beszerzése.”
Támogatás összege: 109 084 485 Ft
Támogatás mértéke: 95 %

Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése

                                                              

Kedvezményezett neve:         Mogyoróska Község Önkormányzata

Projekt címe:                          „Mogyoróska településen külterületi helyi közutak fejlesztése, az utak

                                               karbantartásához szükséges erő - és munkagépek beszerzése.”

Projekt azonosító száma:        1827232470

Támogatás összege:                   109 084 485 Ft

Támogatás mértéke:               95 %

Tervezett befejezési dátum:   2020.04.30.

 

Mogyoróska Község Önkormányzata 2018. február 26. napi keltezéssel Támogatói Okiratot kapott a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságától, mint Támogatótól, Mogyoróska Község Önkormányzatának tulajdonában álló külterületi helyi közutak fejlesztésére, valamint önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére. A beruházás teljes összege bruttó 114 825 778 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatási összeg bruttó 109 084 485 Ft.

 

A PROJEKT BEMUTATÁSA:

A település külterületén található a 0107 és 0118, valamint 0163 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú út. Az útszakaszok teljes egészében az Önkormányzat kezelésében vannak. Az utak végig haladnak számos kisebb megművelt terület között, míg eléri a végszelvényét. Ezt azt jelenti, hogy ha megfelelő minőségű az út, akkor számos mezőgazdasági terület csak ezen út felhasználásával közelíthető meg. Az évek alatt az utak rendkívül rossz állapotú váltak, amely előidézte a fejlesztés szükségességét. 

 

Az út keresztszelvénye az alábbi műszaki paraméterekkel bír a fejlesztést követően:

Burkolat szélessége:3,50 méter, Útpadka szélessége:1,00 méter, Kitérők szélessége:3,00 méter

Az út kétoldali eséssel készül, ívekben természetesen egyoldali eséssel készült.

Az oldalesés mértéke:2,5 %, az útpadka oldalesés:5,0 %

Az útvonal figyelembe vett szakaszán kitérőket alkalmaztunk, melyek az egyforgalmisávos kialakításra való tekintettel szükségesnek adódik. A kitérők 3,0 m szélesek és 20,0 m befogadó hosszúak. Az útvonal teljes hosszában kétoldali esés került tervezésre, minkét oldalra 2,5%-os esést alkalmaztunk. Az út 1,0 m széles földpadka határolja teljes hosszban. Az útszakasz szerkezeti felépítése a mintakeresztszelvényen látható.

 

Rétegrend:

- 5 cm M22 zúzott kő, kiékelés szempontjából,

- 20 cm M56 zúzott kő, pályaszerkezet,

- 20 cm Tömörített altalaj

 

A fejlesztés révén beszerzésre került egy 81 LE-s erőgép, egy árokásó, egy függesztett tolólap és egy függesztett vonólap. Valamennyi gép esetében az utak és azok környezetének karbantartása a fejlesztés célja. Az árokásó segítségével az utak mentén található árkok tisztítását, eliszaposodásának megakadályozását és ezek hatására a vízelvezetési gondokat tudjuk kezelni. Az árkok folyamatos eltömődése jelentős gazdasági károkat okozott a településen. A munkagép beszerzésének hatására megszüntethető az adott probléma. Innovatív jelentőséggel bír, hiszen korábban a gazdálkodók próbáltak megoldásokat találni az árkok eltömődésének köszönhető károk elkerülésére.

 

A vonólap és a tolólap segítségével az utakról a téli időszakban a hó, a többi évszakban pedig a falevél, stb. eltakarítását végezzük majd. Az erőgép minden évszakban jelentős kihasználtságot fog mutatni, hiszen télen a hóeltakarításban, a többi időszakban a levelek, növényzet eltakarításában, az árkok és az utak környezetének tisztán tartásában fog majd szerepet játszani. Tekintve, hogy korábban a település még nem rendelkezett ezen eszközökkel így elmondható, hogy jelentős eredményt értünk el az utak és azok környezetének karbantartásánál, aminek köszönhetően a nem megfelelően tisztított és karban tartott utak által okozott problémák megszűnnek a településen.

 

További információ kérhető:

Hegedűs Zoltán Polgármester

Tel.: 46/387-531

E-mail: info@mogyoroska.hu

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!